Artesaanileipä

Kukapa ei rakastaisi rapeakuorista tuoretta leipää. Monesti itseleivotuista sämpylöistä puuttuu rapea kuori. Yhtenä iltana pähkäiltyäni asiaa päätin ottaa asiasta selvää. Voisiko itse leivottuun leipään sittenkin saada rakean kuoren ja leipomosta ostetun leivän ulkonäön. Jonkin aikaa netissä surffaillen löysin youtube videon, jossa opetettiin valmistamaan itse artesaanileipää. Vaikutti siltä, että ainakin osittain rapean kuoren salaisuus oli vesihöyry. Päätin seurata ohjetta tarkkaan ja katsoa mitä tuleman piti.

Jätin taikinan yöksi jääkaappiin ajatuksena, että aamulla leipoisin tuoreen leivän. Otin puolet taikinasta, leivoin taikinasta ison pyörylän ja sujautin leivän valurautapataan leivinpaperin avulla. Pistin padan uuniin ja  uunin pohjalle vuuan, joka oli puolillaan vettä. Noin 40 min kesti ja uunissa valmistui leipä, joka näytti ja tuntui kuin olisin sen leipomosta kipaissut hakemassa. Pakko myöntää, että olin vähintäänkin innoissani. Kotona voi siis valmistaa rapeakuorista leipää itse!

7 dl vettä

1 ½ rkl kuivahiivaa

1 ½ rkl suolaa

  1. 15 dl vehnäjauhoja

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Lisää lämpimään veteen hiiva ja suola. Lisää jauhot erissä ja sekoita, kunnes seos alkaa näyttää taikinalta. Taikina jää tahmaisen näköiseksi. Peitä taikinakulho leivinliinalla tai kannella. Jos käytät kannellista astiaa, älä sulje astiaa kokonaan vaan jätä kulho hiukan auki kulmasta. Anna taikinan nousta huoneenlämmössä pari tuntia, jonka jälkeen siirrä taikina jääkaappiin. Taikinan voi leipoa 2h nostatuksen jälkeen, mutta jääkaapissa kylmentämisen jälkeen taikinaa on helpompi käsitellä.

Ottaessasi taikinaa kulhosta, jauhota taikinan pinta, jolloin taikina on helpompi irroittaa kulhosta. Ripottele jauhoa myös alustalle ja muotoile taikina pyöryläksi.

Anna nousta leivinpaperin päällä n. 40min. Itse paistoin leivän valurautapadassa, mutta leivän voi paistaa myös pellillä.

Lämmitä uuni n. 230 asteeseen ja laita valurautapata/pelti lämpenemään uuniin. Uunin pohjalle laitoin uunivuuan, johon kaadoin kuumaa vettä. Vesihöyry tekee leipään sen ihanan rapean kuoren.  Kun pata/pelti on kuumentunut ja taikina noussut 40 min leivinpaperin päällä, nosta pata/pelti uunista ja aseta noussut leipä pataan tai pellille. Paista n. 30 min kunnes leipä on saanut väriä ja pohjaan koputettaessa kuuluu ontto ääni. Nosta leipä ritilälle ja anna jäähtyä hetki.

Itse pidin taikinaa jääkaapissa yön yli ja leivoin taikinan vasta seuraavana aamuna. Toinen osa taikinasta jäi vielä odottamaan jääkaappiin. Taikina säilyy jääkaapissa pari viikkoakin.

Vinkki! Jos inhoat siivota alustaa leipomisen jälkeen, kostuta pöydän pinta ja laita tuorekelmua kostutetun pöydän päälle. Tuorekelmu tarraa kostutetun pöydänpintaan hyvin ja pysyy paikallaan. Leipomisen jälkeen taikinan ja jauhon rippeet ovat jääneet tuorekelmun päälle ja eikä sinun tarvitse kuin rullata tuorekelmu pois ja heittää roskiin.

http://www.artisanbreadinfive.com/2013/10/22/the-new-artisan-bread-in-five-minutes-a-day-is-launched-back-to-basics-updated

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s