Riisipuuro ja karjalanpiirakat

Riisipuuro ja karjalanpiirakat syntyvät lähes samalla vaivalla. Riisipuuro kuuluu jouluun ja ilman sitä joulu ei tunnu minusta joululta. Nuorempana en ollut suuri joulupuuron ystävä, mutta näin vanhemmiten olen sitäkin enemmän. Aloitin itse asiassa riisipuuron syönnin jo hyvissä ajoin ennen joulua. Pari kertaa olen jo ehtinyt polttaa pohjaan puuron, mutta onneksi en niin pahasti, että joulupuuro olisi mennyt pilalle –huh.

Olin suunnitellut testaavani Valio kiehu maitoa.  Itse asiassa innostuin kovasti kuultuani tästä uutuudesta, joka ei pala pohjaan. Harmikseni kaupassa huomasin kuitenkin, ettei se ollut vähälaktoosinen eikä laktoositon. Kiehu maito jäi siis kaupan hyllylle ja tavallisella maidolla keitin puuron pohjaan, joten eikun kattilan pohjaa kuuraamaan ;o)

Ajattelin, että samalla kun keittää jouluksi riisipuuron, miksei keittäisi samalla tupla-annoksen ja tekisi karjalanpiirakoita loppupuurosta. Karjalanpiirakathan eivät ole muuten iso vaiva, vaan eniten aikaa kuluu juuri riisipuuron keitossa. Joten testaamaan siis: riisipuuro ja karjalanpiirakat syntyivät lähes samalla vaivalla. Mikä onkaan ihanampaa kuin tuoreet itse tehdyt karjanpiirakat ja riisipuuro jouluaamuna. Ainakin meillä niitä tarjoillaan ja reseptikin on hiottu joulua varten. Karjalanpiirakoiden taikina on todella helppo tehdä. Tarvitset vain vettä, ruokalusikallisen öljyä, ruisjauhoja, vehnäjauhoja ja suolaa.

Karjalanpiirakkataikina kannattaa kaulita jauhotetulle alustalle ja painella pyöreällä lasilla ympyröitä n. 0,5 cm paksuksi kaulitusta taikinasta. Painele kaikki taikinapyörylät lasilla samalla kertaa valmiiksi. Kauli pyörylät soikioiksi. Laita n. 1 cm paksu kerros riisipuuroa keskelle soikiota ja jätä reunoille tyhjää tilaa. Lopuksi rypytä karjalanpiirakoiden rypyt etusormella ja peukalolla.

Riisipuuro (joulupuuroon ja karjalanpiirakoihin)

5 dl vettä

4 dl riisiä

1,6 l maitoa

3/4 tl suolaa

Kiehauta vesi kattilassa. Lisää kiehuvaan veteen riisi ja keitä n. 8 min, kunnes riisi on imenyt veden itseensä. Lisää maito ja anna puuron kiehua hiljalleen n. 30 min välillä sekoittaen pohjaan saakka. Nosta kattila pois liedeltä ja anna hautua vielä kannen alla 10 min. Mausta suolalla.

Jaa puuro kahteen astiaan. Karjalanpiirakoihin tulevan puuron joukkoon sekoita 1 kananmuna, kun puuro on jäähtynyt.

DSC02171

 

Kuoritaikina:

1 ½ dl vettä

1 ½ dl vehnäjauhoja

2 ½ dl ruisjauhoja

1 rkl rypsiöljyä

1tl suolaa

 

Voiteluun:

½  dl maitoa

25 g voita

Sekoita kylmään veteen öljy, jauhot ja suola. Sekoita, kunnes taikina on tasaista ja kaikki aineet ovat sekoittuneet. Laita leivonta-alustalle ruis-ja vehnäjauhoja. Kaulitse taikina n. ½ cm paksuiseksi. Painele pyöreällä lasilla ympyröitä taikinasta. Kaulitse ympyrät soikeaksi. Lisää n. 1 rkl riisipuuroa taikinakuoren päälle, mutta jätä reunoihin n. 1 cm tyhjää. Riisipuuron määrä riippuu siitä, kuinka isoja karjalanpiirakoita teet. Laita joka tapauksessa n. 1 cm kerros riisipuuroa riippumatta siitä, minkä kokoisia piirakoita teet. Rypytä piirakat etusormen ja peukalon avulla. Siirrä piirakat leivinpaperilla vuoratun pellin päälle. Paista 250 asteessa n. 8-10 min. Voitele kuumat karjalanpiirakat maito/voi seoksella. Peitä karjalanpiirakat liinalla.

DSC02168

DSC02169

DSC02174

DSC02176

DSC02182

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s