Vadelma-Bostonpulla

Miltä sinun joulupullasi maistuu? Itse aion tänä vuonna vaihtaa perinteisen luumuhillon vadelmamarmelaadiin. Vadelmapulla nimittäin maistuu taivaalliselta ja mikä parasta vadelmahillo on vielä jouluisen väristäkin. Miksipä ei siis lähtisi rikkomaan vähän rajoja ja lähtisi tähän jouluun vadelmapullan voimalla.

Pullasta saa tehtyä monenlaisia eri versiota helposti. Moni vannoo korvapuustin nimeen, toinen tykkää taas enemmän rahkapullista. Viime aikoina on näkynyt pullien täytteenä jopa Nutellaa. Täytteitä ja pullia on varmasti joka lähtöön ja vain mielikuvitus on rajana, kun itse kehittelee omaa suosikki täytettä pullalle.

Voin sanoa, että itse olen korvapuustien suuri fani, en muista lapsuudestanikaan parempaa herkkua kuin tuore korvapuusti maidon kanssa. Ja mitä isompi korvapuusti oli, sen parempi. Kun lapsuudessani leivoin mummoni kanssa korvapuusteja,sain veljieni kanssa syödä niin monta pullaa kuin jaksoimme. Ja mehän jaksettiin ja aikamoiset korvari överithän silloin tuli aina vedettyä. Joka tapauksessa mummoltani olen oppinut jo pienenä, miten kunnon korvapuusti tehdään. Ja niillä opeilla edelleen leivon. Sisään laitan tavallisen kidesokerin sijasta fariinisokeria, jolla pullista tulee vielä maukkaampia ja kinuskimaisempia. Kovan kilpailijan korvapuustit saavat kuitenkin vadelmabostonista. En osaa päättää kumpi on parempaa, joten täytyy ehkä joku kerta leipoa molempia ja maistella sitten vuorotellen.

Vadelmapullien sisään pistän vain vadelmamarmeladia ja päälle sulatan hiukan valkosuklaata. Sulatetulla valkosuklaalla vedän sitten muutaman viivan koristamaan Boston tyylistä vadelmakranssia. Kivaa vaihtelua tavalliselle piirakalle. Ja koska bostonkakusta on kyse, niin siitä voi jokainen leikata itselleen sopivan palan.

Itse tykkään tehdä pullat yön yli kohottamalla. Illalla teen taikinan valmiiksi jääkaappiin ja aamulla tarvitsee enää leipoa pullat. Yön yli kohotus sopii mainiosti jouluaattoonkin. Aatonaattona vain taikina kohoamaan jääkaappiin ja aamulla vadelmamarmeladi täytteeksi ja uuniin. Säästyy aikaa jouluaattona muulle tekemiselle. Jouluaattona on ihana herätä tuoreen pullan tuoksuun.

Vadelma bostonpulla  (yön yli kohottaen)

 2,5 dl maitoa

1 pss kuivahiivaa

¾ tl  suolaa

1/2 kananmuna

0,5  rkl kaardemummaa

1 dl sokeria

7 dl vehnäjauhoja

100g voita

200g vadelmamarmeladia

koristeluun valkosuklaata

Jos valmistat pullat yön yli kohottaen lisää hiiva kylmään maitoon. Muussa tapauksessa kuumenna maito 42 asteiseksi(hiukan käden lämpöä lämpimämpi. Lisää joukkoon kuivahiiva, sokeri, mausteet, muna ja osa jauhoista.

Lisää jauhot pikku hiljaa, kunnes taikina melkein irtoaa kulhon reunoista. Lisää sulatettu voi alustuksen loppuvaiheessa. Lisää loput jauhot ja vaivaa vielä hetki.

Peitä taikina liinalla. Jos kohotat yön yli, peitä kulho tuorekelmulla. Siirrä taikina jääkaappiin yöksi.

Aamulla leivo kohonnut taikina nelikulmiön muotoiseksi levyksi. Levitä marmeladi ja rullaa. Leikkaa tasakokoisia n.3-4 cm rullia . Voitele pyöreä vuoka. Jätä hiukan väliä pullien väliin, koska pulla kohoaa uunissa. Voitele pullat munalla. Kohota taikinaa 40 asteisessa uunissa n.20 min. Ota pelti pois uunista ja nosta lämpötilaa 200 asteeseen. Paista pullia uunin alatasolla  n.20-25 min.

Koristele halutessasi sulatetulla valkosuklaalla.

DSC01857

Aamuväsymyksessä kokki on tainnut levitellä hillot vähän sinne päin. Lopputulos oli joka tapauksessa mitä mehevin ja herkullinen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s