Vuohenjuusto-punajuuririsotto

Punajuuresta syntyy kauniin värinen ja maukas risotto. Punajuuri on kausijuures, joten sitä saa tähän aikaan vuodesta edullisesti. Ja mikä parasta, ei ainoastaan edullinen hinta vaan myös satoaikanaan vihannekset ovat maukkaimmillaan. Olenkin jo pitkään miettinyt, pitäisikö tehdä itselle vihannes-/hedelmäkalenteri. Voisi sitten aina vilkaista sitä ja suunnitella sen mukaan, mitä ruokia kokkailisi.

Tein myös lyhyen videon, miten punajuuret saa nopeasti ja vaivatta kypsennettyä mikrossa. Kyllä luit oikein, mikrossa. Harmittelin aina ennen, että punajuurien keitto tuntui niin työläältä. Varsinkin risottoa varten kaipasin jotain nopeampaa keinoa kypsentää punajuuret. Niinpä syntyi mikro-ohje. Suosittelen kokeilemaan, helppoa ja nopeaa.

Mikrossa kypsentäminen tapahtuu maksimiteholla. Aloita pesemällä punajuuret. Sen jälkeen laita ne kuumentamista kestävään astiaan ja lorauta pohjalle pari senttiä vettä. Laita talouspaperinpala kulhon päälle ja  siirrä astia mikroon. Riippuen punajuurten koosta aikaa kypsymiseen kuluu 10-12 min. Muista kiepsauttaa punajuuret puolessa välissä toisin päin, jotta toinenkin puoli kypsenee kuumassa vedessä. Kokeile haarukalla ovatko punajuuret kypsentyneet tarpeeksi. Anna jäähtyä. Punajuuret ovat valmiita kuorittavaksi ja pilkottavaksi.

 Itse pilkon punajuuren melko pieniksi paloiksi, jottei punajuuri jää liian isoiksi sattumiksi risottoon. Vuohenjuusto maistuu mahtavalta risoton kanssa. Vuohenjuuston voi tarjoilla risoton kanssa sellaisenaan tai käyttää pannulla tilkassa voita, jolloin vuohenjuustoviipaleet saavat kauniin kullanruskean pinnan.

2-3:lle hengelle

n. 200g punajuuria

1 litra kanalientä (1l vettä, 2 kanaliemikuutiota)

2 dl Arborio-risottoriisiä

1 sipuli

1 valkosipulinkynsi

1 dl valkoviiniä

2 dl Parmesan-juustoa

120-150g vuohenjuustoa  (n.1,5 cm paksuisia viipaleita)

oliiviöljyä

mustapippuria

rukolaa

hunajaa

Kypsennä punajuuret mikrossa tilkassa vettä n. 10-12 min, kunnes punajuuret ovat kypsiä. Kuori ja kuutio punajuuret n. 1×1 cm kokoisiksi paloiksi.

Pilko sipuli ja valkosipulinkynsi. Paista niitä hetki pannulla oliiviöljyssä. Lisää riisi ja paista vielä hetki. Lorauta valkoviini joukkoon. Lisää joukkoon pilkotut punajuuret. Lisää kuumaa kanalientä noin desi kerrallaan. Sekoita koko ajan, kunnes neste alkaa olla haihtunut. Lisää tämän jälkeen taas uusi kauhallinen kanalientä.  Pidä kanaliemi koko ajan lämpimänä. Jatka kanaliemen lisäämistä, kunnes kanaliemi on loppu. Jätä risotto mehukkaaksi, hieman  kosteaksi.

Hämmennä lopuksi joukkoon hienoksi raastettu Parmesan-juusto. Rouhi joukkoon mustapippuria maun mukaan. Maista ja mausta tarvittaessa lisää.

Tarjoile vuohenjuusto sellaisenaan tai paista vuohenjuustoviipaleet pannulla voissa kauniin kullanruskeaksi. Asettele paistetut vuohenjuustoviipaleet risoton päälle. Halutessasi viimeistele lopuksi maku lisäämällä tilkka hunajaa vuohenjuustopalojen  päälle. Voit koristella risoton rukolalla.
 

 

DSC02032

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s