Oluella höystetty lihapata

Lihapadoista ja syksyisestä säästä olen kirjoittanut jo useampaan otteeseen blogissa. Syksy ja pimeys saa ainakin itselläni aikaan kaipuun patojen ääreen. Mureat lihapadat ovatkin yksi parhaista asioista syksyssä. Silloin sitä kaipaa oikein kunnon lämmintä ja maukasta ruokaa.

Maukasta lihapataa ei syksykeleillä voita mikään. Mausteinen ja lämmin ruoka kun lämmittää mieltä ja tekee ihanan kylläiseksi. Olut on mahtava kastikkeiden pohja, mutta valitse kastiketarkoitukseen tummempi olut lajike. Itse käytin tummaa Kukon olutta, jolloin ruuasta tuli gluteiinitonta samalla. Tiedoksi niille, jotka eivät lukeudu oluen ystäviin, että kastikkeissa olut vain pyöristää makua ja tuo makuun syvyyttä. Itsekkään en ole suuri oluen ystävä tavallisesti, mutta kastikepohjaan kelpuutan oluen milloin tahansa. Ja niille jotka eivät saa oluesta kastikkeen muodossa tarpeekseen, sopii olut myös ruokajuomaksi tämän lihapadan kanssa.

Tässä padassa parasta on se, että lisäke syntyy samassa padassa eikä perunoita tai riisiä tarvitse valmistaa erikseen. Perunat saavat kastikkeesta myös valtavasti makua ja ovat sen vuoksi paljon maukkaampia verrattuna siihen, että olisin valmistanut ne erikseen. Voisin siis melkein kutsua tätä pataa tosimiehen padaksi. Olutta, mureaa lihaa ja pottuja. Mitä sitä tosimies enää muuta kaipaisikaan.

Erilaisten pataruokien reseptejä siis varmasti tulossa lisää blogissa. Kunhan saan ostettua uuden padan, sillä pataleipää tehdessäni kannen nuppi suli ja jäi iloisesti käteen kantta nostaessa. No kyllä sillä pärjää edelleen, mutta olisihan ehjä pata kiva, ei siitä pääse mihinkään. Tai sitten minun täytyy ottaa insinöörin niksit käyttöön ja kehitellä joku toimiva korjausratkaisu. Täytyy myöntää, että sisälläni asuu pieni fiksaaja. Milloin korjaan printteriäni youtube videoiden avulla ja millon liimailen rikkinäisiä kenkiäni. Ehkä siis padan nupinkin korjaaminen onnistuisi.

Oluella höystetty lihapata

2 rkl oliiviöljyä

1 rkl voita

900g naudan lapa (luomu)

1 iso sipuli

4 valkosipulinkynttä

0,33 l tummaa olutta (kukko)

1l vettä

2 lihaliemikuutiota

1 rkl worcesterin-kastiketta

2 rkl tomaattipyrettä

½ tl paprikajauhetta

½ tl suolaa

mustapippuria

1 tl sokeria

4 isoa porkkanaa

5 perunaa (sopivasti kiinteä ja jauhoinen peruna)

timjamia koristeluun

Kuumenna uuni 150 asteeseen.

Kuumenna liedellä öljy sekä voi padassa. Lisää kuutioidut lihapalat ja paista kunnes ovat saaneet kauniin ruskean värin pintaan. Siirrä ruskistetut lihat hetkeksi sivuun. Silppua sipuli kuutioiksi ja kuullota pari minuuttia sipulikuutioita paistorasvassa, lisää lopuksi valkosipulimurska ja kuumenna vielä hetki. Lisää vesi, lihaliemikuutiot. Anna hetki porista ja lisää olut, worcester-kastike, tomaattipyree, paprikajauhe, suola, mustapippuri ja sokeri. Siirrä pata uuniin ja laita kansi päälle. Anna porista n.3-4 h

Kuori ja leikkaa sillä välin porkkanat reiluiksi kuutioiksi. Pese ja kuutioi perunat isohkoiksi kuutioiksi. Lisää pataan ja anna kiehua noin. 45-60 min, kunnes perunat ja porkkanat ovat pehmenneet. Ota pata pois uunista ja silppua päälle timjamia. Pata on valmis syötäväksi!

DSC00261

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s