Helppo maalaisleipä

Maalaisleipä oli lapsuuteni lempileipä. Muistan, että sitä syötiin aina viikonloppuisin. Arkisin syötiin ruisleipää tai puuroa. Odotin viikonloppuja, koska se tarkoitti herkullista, rapeakuorista, mutta sisältä pehmeää maalaisleipää. Lapsena oli pienet ilot 🙂 Innostun kyllä edelleen yhtä pienistä jutuista, jotka ehkä jostakin muusta tuntuvat ihan hölmöltä.

Jokaisella meillä on varmasti omia aamiaissuosikkeja, joita täytyy aina olla viikonloppuaamiaisella, jotta viikonloppu tuntuu viikonlopulta. Arkena moni kauhoo vain mikropuuron suuhunsa kiireessä, mutta viikonloppuna aamupalalta odottaa aina enemmän. Silloin on aikaa syödä rauhassa,  lueskella lehteä, hörppiä kahvia ja vain nautiskella.

Viikonloppuisin tuore leipä tekee aamupalasta erityisen hyvän. Joku käy nappaamassa tuoreen leivän läheisestä leipomosta, mutta kyllä itse leivotussa leivässä on sitä jotain. Itse tehtynä tuore leipä maistuu entistäkin paremmalle ja leivän saa aamiaspöytään vielä lämpimänä. Kotona tuoksuukin aivan ihanalta leivän paistamisen jälkeen. Mikä parasta itse tehty leipä on vielä todella helppo valmistaa. Neljä ainetta vaan keskenään sekaisin, eikä taikinaa tarvitse edes vaivata. Sitten vain liina päälle ja yöksi pöydälle nousemaan. Aamuun mennessä taikina on noussut ja valmis leivottavaksi.

Itse valmistin leivän padassa. Viime aikoina pataleipien suosio on ollut nousussa, enkä ihmettele miksi. Ne ovat hirmuisen helppoja valmistaa ja padassa leipään tulee aivan ihanan rapea kuori. Olen aikaisemmin valmistanut soodaleipää padassa ja siihenkin tuli aivan ihastuttavan rapea kuori. Ja mikä parasta, rapean kuoren sisällä on ihanan pehmeä sisus. Jos pataa ei kotoa löydy, niin leivän voi paistaa myös metallisessa kattilassa.

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Lämmitin pataa uunissa ensiksi sellaisen 20 min. Sen jälkeen siirsin leivän kuumaan pataan ja paistoin 30 min padassa kansi päällä, jonka jälkeen otin kannen pois ja jatkoin paistoa vielä 15 min. Leipä on valmis, kun leipä on kauniin kullanruskea ja pohjaan napauttaessa kuuluu ontto ääni.

Tällä kertaa kävi vähän hassusti. Padan nuppi jostain syystä hajosi, joten ensi videoilla saattaa näkyä padan kansi ilman nuppia. No, eiköhän silläkin ruuat onnistu ihan yhtä hyvin.  Mutta ei anneta sen haitata menoa. Nuppi ei vaan tainnut kestää uunin kuumuutta.

Maalaisleipä itsessään on hiukan tiiviimpää kuin normaali vehnäleipä. Itse pidän siitä, mutta jos haluat vielä kuohkeamman ja ilmavamman leivän, korvaa osa hiivaleipäjauhoista tavallisilla vehnäjauhoilla. Tässä muuten ihana ongelman ratkaisija sunnuntaiaamuihin, jolloin tuoretta leipää ei kaupoista saa ennen klo 12. Ensi viikolla on isänpäiväkin tulossa. Mitäpä, jos ilahduttaisit isää itse leivotulla tuoreella leivällä? Joten ei muuta kuin leipomaan.

Yksi leipä:

3 ½ dl vettä

1 ½ tl kuivahiivaa

2 tl suolaa

7,5 dl hiivaleipäjauhoja

Lämmitä vesi hiukan käden lämpöä lämpimämmäksi (42 astetta). Sekoita kulhossa hiiva, suola ja hiivaleipäjauhot. Kaada lämmin vesi kuivien aineiden joukkoon ja sekoita. Taikinaa ei tarvitse vaivata, sekoittaa vain aineet keskenään tasaiseksi taikinaksi. Peitä taikinakulho muovikelmulla ja liinalla. Anna taikinan nousta yön yli huoneen lämmössä.

Seuraavana aamuna muotoile taikinasta jauhotetulla alustalla pallo. Laita pata lämpiämään uuniin 225 asteeseen. Anna padan lämmetä noin 20 min. Siirrä leipä kuumaan pataan. Sirottele hiukan jauhoja päälle ja tee terävällä veitsellä mieleisesi viillot taikinan päälle. Laita kansi päälle ja paista 225 asteessa 30 min. Ota sen jälkeen kansi pois ja paista vielä 15 min. Leipä on valmis, kun leipä on kauniin kullanruskea ja pohjaan koputettaessa kuuluu ontto ääni. Anna leivän jäähtyä ilman liinaa, jotta kuori pysyy rapeana.

DSC01928

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s