Nopeasti ja helposti bataatista (Bataattikeitto ja bataattiisalaatti)

Jokaisen arkena ruokaa laittavan unelma varmasti olisi, että samalla vaivalla syntyisi pari erilaista ruokaa. Niin sanotusti kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Viime aikoina olen tehnyt usein itselleni evääksi bataattisalaattia, heittänyt päälle eiliset kanat, jos jääkaappiin sellaisia on sattunut jäämään. Bataatista saa mielestäni älyttömän hyvän salaatin, kun sujauttaa rukolasta tai muuta mieleistä salaattisekoituksesta pohjan, paahtaa bataattilohkot uunissa, päälle fetaa ja aurinkokuivattuja tomaatteja. Ja salaatinkastike syntyy niinkin helposti, kuin lorauttamalla päälle aurinkokuivattujen tomaattien öljyä.

Tällä kertaa en tyytynyt vaan tekemään uunissa paahdetuista bataateista salaattia, vaan päätin koittaa samalla vaivalla tehdä bataattikeitonkin. Ostin kaupasta kolme pienehköä bataattia, koska suurempia ei löytynyt. Kuorin ne ja paloittelin ne noin sentin paksuisiksi ja 2 cm x 2cm leveiksi kuutioiksi. Paahdoin uunissa 225 asteessa 15 min.

Sitten ei muuta kuin ¼ osa salaattiin ja loput keittoon. Sauvasekoittimella kanaliemen kanssa samettisen pehmeäksi keitoksi ja lopuksi perään kookosmaito ja mausteet.  Ihanan helppoa, eikä tarvitse syödä samaa ruokaa päivästä toiseen. Välillä kun tuntuu, että maanantaina laittamaa isoa satsia ruokaa saa vielä tunkea suuhunsa torstainakin eikä se silloin meinaa enää maittaa. Vaihtelu virkistää kiireessäkin!

Seuraa ohjetta alla, jos haluat valmistaa molemmat ruuat samalla

3 pienehköä bataattia (1,5 kg yhteensä)

1 iso keltasipuli

3 valkosipulikynttä

2 tl Provencen yrttimaustetta

suolaa

oliiviöljyä

Pilko bataatti lohkoiksi, n. 1cm paksuiksi ja 2 cm leveiksi lohkoiksi.  Laita bataattilohkot leivinpaperille, pilko suipuli n. Saman kokoiseksi lohkoiksi kuin bataatit. Pistä keskelle peltiä bataattien joukkoon valkosipulinkynnet. Pirskottele päälle oliiviöljyä, sirottele provencen yrttimauste ja mausta suolalla. Paahda uunissa 225 asteessa n.15 min.

DSC01559

Bataattisalaatti

2:lle hengelle

100 g rukolaa (tai muuta salaattisekoitusta)

100 g fetaa

1 bataatti

oliiviöljyä

Provencen yrttimaustetta

suolaa

6 isoa aurinkokuivattua tomaattia

Jos olet jo paahtanut bataatit, voit jättää tämän vaiheen välistä. Pilko bataatti lohkoiksi, n. 1cm paksuiksi ja 2 cm leveiksi lohkoiksi.  Laita bataattilohkot leivinpaperille. Pirskottele päälle oliiviöljyä, sirottele Provencen yrttimauste ja mausta suolalla. Paahda uunissa 225 asteessa n.15 min, kunnes bataatit ovat pehmenneet.

Laita salaattisekoitus alimmaiseksi. Kokoa päälle paahdetut bataattilohkot. Murenna fetajuusto ja pilko saksilla aurinkokuivatut tomaatit paloiksi. Valuta salaatinkastikkeesi aurinkokuivattujen tomaattien öljyä.

IMG_5762

Bataattikeitto

4:lle hengelle

2 pienehköä bataattia

1 sipuli

3 valkosipulinkynttä

7,5 dl kanalientä ( 1,5 kanaliemikuutiota+7.5 dl vettä)

Provencen yrttimaustetta

2 dl kookosmaitoa

½-1 tl chili flakesejä mursattuna ( Aloita ½ tl, lisää jos tarvetta)

suolaa

pippuria

Päälle turkkilaista jugurttia nokare, korianteria, murennettuja chili flakeseja.

Jos olet jo paahtanut bataatit, sipulin ja valkosipulin voit jättää tämän vaiheen välistä. Pilko bataatti lohkoiksi, n. 1cm paksuiksi ja 2 cm leveiksi lohkoiksi.  Laita bataattilohkot leivinpaperille, pilko sipuli n. Saman kokoiseksi lohkoiksi kuin bataatit. Pistä keskelle peltiä bataattien joukkoon valkosipulinkynnet. Pirskottele päälle oliiviöljyä, sirottele Provencen yrttimauste ja mausta suolalla. Paahda uunissa 225 asteessa n.15 min.

Laita vesi kiehumaan kattilaan ja lisää kanaliemikuutiot. Kun vesi kiehuu lisää paahdetut bataatit, sipuli ja valkosipuli. Muusaa sauvasekoittimella samettisen pehmeäksi. Lisää teelusikallinen murskattuja chiliflakeseja ja kookosmaito. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoile turkkilaisen jugurtti nokareen kera ja ripottele päälle chili flakes murskaa ja korianteria. Keitto muuttuu ruokaisammaksi tarjoamalla sen kaverina vaikka saaristolaisleipää.

DSC01609

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s