Herkullinen karitsan paahtopaisti ja parmesanrisotto

Lauantai päivä taas hurahti kuin siivillä brunssin merkeissä. Itse tehty brunssi vie aikaa valmistaa, aina paljon kauemmin, kuin mitä sen tekoon on varannut aikaa. Ja sen ähkyn jälkeenhän ei hetkeen voi liikahtaa, vaan on parempi vaan ottaa rennosti ja antaa ähkyn laskeutua.

Lähes joka lauantai ajantaju jotenkin häviää ja havahtuu siihen, että hetken päästähän jo kaupat sulkevat ovensa. Olin jälleen jäänyt suustani kiinni ja pistäytyminen oli venähtänyt vierailuksi. Hulluista Päivistä huolimatta Stockalle oli suunnattava. Muualle en olisi enää ehtinyt. Ajattelin, että eihän siellä kukaan enää ruokaostoksilla ole juuri ennen sulkemisaikaa, vaikka olikin Hullut Päivät. Pikaisesti käymään, ruuat nopeasti koriin ja ulos ennen kuin kello ehtii lyödä kuusi ja myyjien ilmeet muuttua vihaisiksi. Eihän se ihan niin nopeasti sujunutkaan. Stocka oli tupaten täynnä. Teki mieli juosta karkuun! Siinä väen paljoudessa meinasin tulla hulluksi. Ei ihme, että osa listalla olleista aineksista unohtui sen hullumyllyn keskellä.

Yrttipestoa varten tarvittavat pinjansiemenet jäivät kauppaan, niin kuin muutama muukin listalla ollut aines. Hajamielisyyteni vuoksi pinjansiemenet vaihtuivat siis kotoa löytyneisiin  cashew pähkinöihin. Mutta unohtukoon jatkossakin, cashew pähkinät toimivat mainiosti yrttipestossa.

Vinkkinä, että karitsa kannattaa laittaa marinoitumaan jo illalla, jotta paahtopaisti ehtii maustua kunnolla. Seuraavana päivänä sitten paistetaaan kaunis ruskea pinta pannulla ja sitten uuniin 15 minuutiksi 200 asteeseen. Yrttipeston hurauttaa siinä sivussa, jos kotoa löytyy tehosekoitin. Parmesan risotto vielä tulille ja kohta on herkkuruoka valmista tarjottavaksi. Monta rautaa on saman aikaan tulessa tätä ruokaa kokatessa, mutta kyllämtästä selviää hyvin yksikseenkin. Vaiheita on monta, mutta sitä ei kannata pelästyä. Ruuan teko on useammasta vaiheesta huolimatta suht yksinkertainen valmistaa.

DSC01525

4:lle hengelle

4 karitsan paahtopaistia

Marinadi 

3 valkosipulinkynttä

1/4 ruukku basilikaa

1/4 ruukku timjamia

½ dl oliiviöljyä

Silppua yrtit ja lisää joukkoon oliiviöljy. Murskaa valkosipuli ja lisää joukkoon.

Hiero marinadi lihojen  pintaan. Anna maustua yön yli.

DSC01521

Paahtopaisti

Paista ruokalusikallisessa voita paahtopaisteihin kauniin ruskea pinta. Siirrä lihat uunivuokaan ja paista 200 asteessa n.15-20min. Karitsan paahtopaistin sisälämpötilan tulisi olla 60-65 astetta, joten liha saa jäädä roseeksi. Mausta pippurilla ja suolalla. Kaada päälle yrttipestoa.

DSC01529

Tältä liha näyttää ennen uunissa kypsentämistä.

Yrttipesto

3/4 ruukkua basilikaa

½ ruukku timjamia

½ ruukkua lehtipersiljaa

40 g cashew pähkinöitä

90 g parmesania raastettuna

1 1/4 dl oliiviöljyä

sitruunanmehua

suolaa

pippuria

Paahda pähkinät pannulla kullanruskeiksi. Raasta juusto. Sekoita yrtit tehosekoittimessa. Lisää oliiviöljy. Murskaa tehosekoittimessa pähkinät pieneksi murskaksi. Lisää joukkoon. Mausta valmis seos suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla maun mukaan.

Parmesan risotto

1,5 l kanalientä(vettä +kanaliemikuutiota)

1rkl voita

1 keltasipuli

2,5 dl risottoriisiä

1 ¼ dl valkoviiniä

1 ¼ dl raastettua Parmesan-juustoa

Kuullota sipuli voissa. Lisää joukkoon risottoriisi ja kuullota sitä sipulin kanssa pari minuuttia keskilämmöllä. Varo palamasta. Lisää joukkoon viini. Kuumenna kanaliemi kattilassa. Lisää kauhallinen kerrallaan kanalientä risottoon sitä tahtia kuin risotto imee nesteen. Lisää kauha kerrallaan kunnes kaikki kanaliemi on käytetty. Lisää viimeiseksi raastettu Parmesan juusto. Risotto on valmis. Huom. Risotto kuuluu jäädä vähän löysäksi.

DSC01553

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s